Tento a minulý týden jsem strávil v Kazachstánu, rád bych napsal pár slov, o tom, kdo tu vlastně vládne. Občas se stane, že lidé jedou do Kazachstánu odvážněji, třeba stopem. To není můj příklad já zvolil naprosto konvenční způsob dopravy, cestoval jsem letadlem z Budapešti do Astany 

Proč Kazachstán? Kamarád mne trochu nakazil svou "úchylkou" (v tom nejlepším slovasmyslu) pro země střední Asie. Sluší se něco o Kazachstánu napsat: jedná se o bývalou sovětskou republiky, největší stát bez přístupu k moře, zemi, která velmi rychle ekonomicky roste, je to taková multikulti země, zdejší vládce (záměrně neříkám prezident, to by naznačovalo, že je volen demkraticky, to by jednoduše nebylo fér tvrzení) pojal právě Astanu jako svůj vlastní projekt, kde si pečlivě buduje svůj kult. Opravdu nerozumím tomu, proč je Kazachstán republikou, bylo by férové, aby se Nazarbayev prohlásil sultánem nebo králem, víc by to odpovídalo realitě. 

Kdo je vlastně Nursultan Nazarbayev? Je to diktátor, buďme fér, bývalý komunista, který bude v úřadu de facto až do smrti, v podstatě je to jediná politická figura země. Od pádu SSSR se začal hlásit k Islámu a nechal z Astany (města uprostřed ničeho) zbudovat hlavní město. Astana - kazažsky to znamená "hlavní město". Nazarbayev se o moc fakticky nedělí, nemá to v plánu a jaksi se počítá s ním, že úřad po něm převezme asi jeho nejstarší dcera. Nursultan Nazarbayev má velmi dobře zvládnuté PR, je pečlivě budován jeho pozitivní obraz jako vůdce národa, má celé sály v muzeích, můžeme najít Nazarbayeva lyžujícího, na koni, s dětmi, radícího sportovcům a vojákům, jako zdroj vší moudrosti. V roce 2015 vznikl i monumentální kýčovitý obraz "Brána do 21. století", který ho samozřejmě vyobrazuje.
Zajímavou otázkou může být, kde bere Kazachstán peníze, je to jednoduché: z ropy a pronájmu Bajkonuru.


Mezi nejzajímavější věci patří i to, že je velmi kulturně otevřený (když se to samozřejmě mocensky hodí, že), Kazachstán je zemí s velmi pestrým kulturním a náboženským mixem, už jen díky poloze. Velké město Petropavlovsk na severu leží blízko ruského Omsku, naopak Almaty leží nedaleko Kyrgyzstánu a Číny. 
Když člověk sleduje mezinárodní vztahy nemůže se ubránit tomu, že v nich vůbec o lidská práva nejde, Nazarbayev je vlastně strašně podobný Putinovi, s jedním obrovským rozdílem, nemá imperiální politiku, nemá pocit, že mu patří okolní země. A možná proto také nikomu nevadí, američtí či evropští prezidenti se s ním rádi potkávají. 


Nazarbayev není jako Adriana Krnáčová, on má kamarády. Tvoří takovou "hezkou partu" s Putinem a Lukašenkem. Spolu utvořili něco na způsob euro-asijské unie. Do party se ještě řadí Ilham Alijev, prezident Ázerbájdžánu, což je vlastně také země, kterou můžeme směle nazvat dědičnou diktaturou. Vládcem byl dlouhé roky Heydar Alijev, který si v roce 2003 odjel stylově umřít do Ohia a sdělil národu: zvolte syna a ... národ zvolil. 


Pro představu jak zhruba vypadá rodina Nazarbayebva (půjčeno z wiki): 
"Nursultan Nazarbajev je ženatý, s manželkou Sarou mají tři dcery. Kvůli absenci mužského potomka se spekuluje, že by se Nazarbajevovým nástupcem mohla stát jeho nejstarší dcera Dariga. Její bývalý manžel, Rachat Alijev, byl v roce 2007 z rodiny vypovězen poté, co se pokoušel o reformy a chtěl v roce 2012 kandidovat na prezidenta. V srpnu 2008 byl z funkce ředitele ropné společnosti Saumruk odvolán manžel Nazarbajevovy prostřední dcery Dinary - Timur Kulibajev. Podle analytiků tím Nazarbajev dal najevo, že se o svou moc nehodlá dělit. Navíc podle tvrzení Rachata Alijeva Nazarbajev mužského potomka má - je jím nemanželský syn Sultančik, kterého porodila v roce 2005 v Turecku Miss Kazachstánu 1999 Asely Isabajeva. Nejmladší prezidentova dcera Alija se po nevydařeném manželství se synem kyrgyzského exprezidenta Askara Akajeva provdala za kazašského podnikatele."

Kazachstán je diktatura, ale občas velmi roztomilá, nejde se ubránit smíchu, když se do kazašských reálií začtete. Chápu, jsou lidé, kteří mohou trpět, ale evidentně je to režim , který funguje, největší zásluhou Nazarbayeva je boj s terorismem, který funguje, právě proto je Kazachstán důležitým spojencem svobodného světa v regionu. Jako studnet historie si musím povzdechnou, že nevznikla v Čechách ani na Slovensku žádná ucelená politologicko-historická monografie, která by Nazarbayeva postihovala.